Juli

Genoemd naar de Romeinse veldheer Julius Caesar
Hooimaand

Jonge bruine kikkers en padden zijn druk in de weer en de levendbarende hagedis krijgt jongen.

Insecten zie je overal: eikenprocessierupsen, julikevers, mugjes, rode bosmieren, roofvliegen, wegmieren. De dazen, horzels en steekmuggen kunnen flink plagen. Lieveheersbeestjes ontpoppen en vliegen rond (lichter en bleker dan de ouders). De eerste wespen komen af op zoetigheid. In de maanden juli en augustus zijn de bruidsvluchten, de mannetjes en de koninginnen van de zwarte wegmier stijgen dan op. Alleen de sterkste mannetjes kunnen de koninginnen bijhouden en ze boven in de lucht bevruchten.

Bij de Zoete kers, zomereik, hazelaar, vlier, vogelkers, lijsterbes en blauwe bosbes zijn de eerste vruchten rijp. Kruidvlier (bloeit als laatste van de drie vliersoorten)

We zien de eerste bloei van o.a. bijvoet, blauwe knoop, boerenwormkruid, dophei, groot kaasjeskruid, grote kattenstaart, grote wederik, klokjesgentiaan, koninginnenkruid, moerasandoorn, moerasspirea, struikheide, wilde peen, wilgenroosje en zeepkruid. De brem krijgt peulen.

Het is dé tijd van de vlinders (en ze hebben – net als libellen – ook vaak bijzondere namen): o.a. atalanta, bonte bessenvlinder, bonte grasuil (juli-okt), boomblauwtje, duinparelmoervlinder, eikenpage, geelsprietdikkopje, gentiaanblauwtje, groot dikkopje, grote parelmoervlinder, heivlinder, huismoeder, kleine brandnetelmot, kleine wintervlinder (rupsen ontpoppen), koevinkje, koninginnenpage, oranje wortelboorder (vliegt in vroege schemering en komt af op licht en fladdert rond straatlantaarns), oranje zandoogje, plakkers (komen ’s nachts op licht af, soms ook overdag vliegend) en zwartsprietdikkopje.

De libellen zitten niet lang stil maar dartelen vrolijk rond nabij water, zoals de beekjuffer, blauwe glazenmaker, bruinrode- en zwarte heidelibel, houtpantserjuffer, paardenbijter (vliegt eind van de middag).

De broedtijd van de vogels heeft een vervolg: de bedelende jongen. En die hoor je vaak langdurig als een klagend en alarmerend geluid. Als ooievaars zich gaan verzamelen voor de trek noemt men dat een ‘ooievaarsgericht’. De trek start al in augustus – richting Spanje en Afrika – en duurt tot half september. Het “voor” verzamelen begint al in juli: dit zijn de overwegend jonge vogels, die trekken gemiddeld eerder weg. Een deel trekt helemaal niet weg, met name de oude vogels zijn standvogel.

Sommige paddenstoelen zijn al waarneembaar: de gewone krulzoom is in heel Nederland zeer algemeen: in bossen, parken, wegkanten en tuinen. Vanaf juli verschijnt deze paddenstoel al. Ook de aardappelbovist en stinkzwam (deze laatste stinkt en ruik je al op een afstandje)!

Scroll naar boven