Ruim 14 Vrienden van het B-team genoten zaterdagmiddag 29 juni van een dubbele excursie in Haaren.
Het eerste excursiedoel: Park Ruijbosch. Rob Wolfs en Ad van de Ven leidden ons door dit prachtige stuk beleefbare natuur, dat verscholen ligt achter de Lambertuskerk in het centrum van Haaren en dat zich uitstrekt tot de Ruijsbossche waterloop. Zij vertelden ons over de ontstaansgeschiedenis en de natuurwaarden van het park. Rob heeft hier ooit 250 plantensoorten geteld! Zij informeerden ons over het onderhoud van het park (in handen van een vrijwilligersgroep), de uitdagingen voor het natuurbeheer, de verschillende wateropvangen en de met volharding uitgevoerde bestrijding van de Sachalinse duizendknoop (nauw verwant aan de Japanse duizendknoop). Rob maakte ons duidelijk dat biodiversiteit niet alleen tot uitdrukking komt in aantallen verschillende soorten, maar dat het ook gaat om de wisselwerking van het ecosysteem als geheel. In zijn (in eigen beheer uitgegeven) boek beschrijft hij hoe een aantal bijzondere (insecten)soorten in dit gebied zich aanpast aan de natuurlijke omstandigheden.
Het tweede excursiedoel is de permatuin van John en Tiny Vermeer, gelegen aan de Hooge Raam, waar we warm welkom werden geheten. John legde op inspirerende manier uit dat zij zo duurzaam mogelijk werken. Zo benutten zij zo veel mogelijk regenwater, zijn platte daken voorzien van een daktuin en verkoelen bomen en klimplanten hun woning. Zij hebben niet alleen een permatuin ontwikkeld, maar ook verschillende vormen van voedselbos. Wandelend door hun ca. 1 ha grote gebied leren wij wat een permatuin inhoudt (die zij met samentuinders onderhouden): planten ondersteunen elkaar, soorten staan door elkaar en alles is gericht op een gezonde bodem. Hierdoor is er sprake van een stabiele permacultuur, waar evenwicht heerst tussen flora en fauna. De voedselbossen bevatten allerlei eetbare soorten; John laat ons proeven van bloemen en struiken: we eten daglelies, lindeblaadjes, blaadjes van de uiensoepboom, etc. Ook is er een grote walnotenweide aangelegd. John en Tiny bewijzen met hun permatuin en voedselbos dat voedselproductie en biodiversiteit heel goed samen gaan.
Voordat we aan de afsluitende borrel – met zeer verzorgde hapjes (Jef, dank!) – beginnen, daagt John ons uit met twee stellingen: 1) wijs uitheemse soorten niet af. 2) denk als B-team na over hoe professionele kennis en ervaring beter te benutten.
Conclusie: het was een middag waarin we veel interessante, verrassende en inspirerende zaken hebben gezien, gehoord en geproefd. Een blik verruimende, niet te missen excursie!
24-06-2024
