Op de klimaattop van de VN in Parijs werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, het liefst onder de 1,5 graad. Inmiddels zegt het KNMI (NRC 18-3-2023) bij monde van wetenschapsjournalist Marcel aan de Brugh, dat het niet meer lukt dit doel te halen. Van alle toekomstscenario’s die het IPCC had doorgerekend, was er geen enkele meer waarbij de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad zou blijven. We zullen over die grens schieten.
Het wetenschappelijke tijdschrift Nature hield recentelijk een enquête onder 233 wetenschappers die hadden meegewerkt aan het IPCC rapport. 92 vulden hem in. Bijna de helft verwacht dat de wereld tot 2100 maar liefst 3 graden opwarmt. 80% noemde klimaatverandering een crisis, 60% voelde er angst, rouw of andere stress bij. De helft gaf aan belangrijke levensbeslissingen, zoals het krijgen van kinderen, te hebben herzien. Ook al zou de mens acuut met zijn uitstoot stoppen, dan nog warmt de aarde nog een tijdje verder op, doordat de oceanen zoveel warmte hebben opgeslagen, dat het zee-ijs nog een tijd verder smelt. Het witte ijsoppervlak, dat zonlicht weerkaatst, wordt dan vervangen door het donkerdere oceaanwateroppervlak dat warmte juist in zich opneemt.
De Europese Unie heeft wettelijk vastgelegd dat haar uitstoot in 2050 moet zijn teruggebracht naar ‘netto nul’. De VS hebben eenzelfde doel. China mikt op 2060. Dat de hele wereld zich hierover zo druk maakt komt door de aan den lijve gevoelde gevolgen van de opwarming: Hittegolven, overstromingen, bosbranden, hoosbuien, droogte. En het wordt alleen maar erger.
De aarde is inmiddels 1,2 graden Celsius opgewarmd en 1,5 graad is het point of no return, zegt de Secretaris van de Verenigde Naties! De Nederlandse weerman en glacioloog Dr. Peter Kuipers Munnike ( Utrecht Universiteit) zegt hierover: “Het is niet zo dat er bij 1,5 graad niets gebeurt en bij 1,6 plotseling van alles”. Wel zullen weersextremen geleidelijk verergeren. In de oceanen kwijnen koralen nu al weg. Bij 1,5 en 2 graden opwarming zullen delen van de ijskappen op Groenland en Antarctica onomkeerbaar wegsmelten. In de huidige trend, zegt het KNMI, zal op het noordelijk halfrond de 2-gradengrens al in 2037 zijn bereikt.
Hans Pijnaker