Streep door landhuizen in beschermde natuur, natuurorganisaties winnen rechtszaak bij Raad van State

Streep door landhuizen in beschermde natuur, natuurorganisaties winnen rechtszaak bij Raad van State

3 augustus 2022 – Er komen geen landhuizen langs de Reusel in Moergestel. De Raad van State vernietigt de vergunning voor de bouw van drie kolossale landhuizen in waardevolle, beschermde natuur. De natuurorganisaties halen opgelucht adem.

De Brabantse Milieufederatie (BMF) stapte samen met Vereniging het Groene Hart Brabant, Brabants Landschap en het Biodiversiteitsteam Oisterwijk naar de hoogste bestuursrechter om te voorkomen dat ruim een hectare beschermde grond uit het geplande Natuurnetwerk Brabant zou worden opgeofferd. De bouw van de drie landhuizen zou ten koste gaan van het leefgebied van vleermuizen, vossen en tal van andere dieren. Daarnaast zorgt woningbouw in beschermde natuur ook voor licht, geluid en andere vormen van verstoring.

Het betreffende gebied aan de Reusel heeft nu nog een agrarische bestemming, maar moet op termijn worden omgevormd naar natuur. De provincie had aangevoerd dat van gronden niet gezegd kan worden of zij wel of niet tot het natuurnetwerk behoren, zolang er geen natuur aanwezig is.

Adriaan van Abeelen van Het Groene Hart: “Gelukkig heeft de Raad van State die redenering niet gevolgd, want daarmee komt de realisatie van het hele natuurwerk feitelijk op losse schroeven te staan. De Provincie heeft zelf de ambitie om het Natuurnetwerk Brabant af te maken, daarbij hoort dan ook de plicht om dat doel helemaal te halen.” De Raad van State oordeelt dat een wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant door de provincie alleen mogelijk is als de oppervlakte van het natuurnetwerk ten minste gelijk blijft. Dat is hier niet het geval.

BMF-directeur Femke Dingemans is teleurgesteld dat ze door de provincie Noord-Brabant gedwongen werd om naar de rechter te stappen. “Liever werken we samen met overheden aan oplossingen om de kwetsbare natuur in Brabant te versterken. Grote landhuizen in een beekdal horen daar wat ons betreft niet bij.”

https://www.bd.nl/tilburg-e-o/streep-door-landgoed-reuseldal-in-moergestel-natuur-blijft-gespaard~ae22775e/?fbclid=IwAR2l6k_qt-wwfxFNodte1hWZO1BuueUa1mL5IaXpd0NdQter_LIYuLPEhnA

Impressie van meanderende Reusel op Landgoed Reuseldal in Moergestel © Verschel & Van Dun