Ziekten door klimaatverandering (4)

Nieuwe exotische vectoren
Ook komen er nieuwe exotische vectoren zoals (sub)tropische insecten, zo vervolgt Wagenings hoogleraar WillemTakken zijn betoog in ‘biowetenschappen en Maatschappij. 3.2015’. Ze komen binnen via het handels- en reizigersverkeer en ook met moessonwinden mee.
Onder die exotische vectoren vinden we o.a. de Aziatische tijgermug en de knut. De tijgermug is een ernstige plaag door haar bijtgedrag op mensen, maar ook omdat ze een vector is van o.a. knokkelkoorts.
De knut is een beruchte vector van het blauwtongvirus. Blauwtongvirus maakt onze schapen ziek. In 2006 hadden we een blauwtonguitbraak in Nederland en België door de knut.

Ook de ziekte van Lyme, ofwel het teken-encephalitisvirus en het westnijlvirus circuleren in Europa. Lyme of teken- encephalitis wordt overgedragen door de schapenteek. Deze teek is overal in ons land aanwezig. Ze veroorzaakt elk jaar meer dan 25.000 gevallen van de ziekte van Lyme. De impact van de tekenziekte doet zich met name voor in de zomermaanden. Dus let goed op na een wandeling op de Campina of er zich nergens op je lijf een teek heeft gevestigd.

Ook de gewone huismug kan een nog grotere plaaggeest gaan worden, zegt Takken. Ze overwintert vaak in woonhuizen, schuren en stallen. De huismug is de vector van het westnijlvirus, dat binnenkwam in ons land via trekvogels. Deze vogels besmetten de muggen en die muggen besmetten dan weer de mensen.
Bestrijding van deze exoten gebeurt met geneesmiddelen en vaccinatie. Tegen Lyme bestaat geen vaccin.
Er zijn ook nog andere ziekten, die nooit eerder in Europa werden aangetroffen maar nu zich wél vertonen. Denk aan het Rift Valley virus, het Oropouche virus en het Zika virus. Ook het vogelgriepvirus doet de laatste tijd weer fors van zich spreken. Ook dit is een zoönose en kan op de mens overslaan. Virussen kunnen muteren, zoals nu het Coronavirus. We zullen voortaan waakzaam moeten blijven teneinde deze nieuwe vectorziekten tijdig te traceren.

Al deze nieuwe ziekten zijn het gevolg van de door de mens veroorzaakte wereldwijde klimaatverandering. Het is dus zaak die klimaatverandering zoveel mogelijk weer terug te dringen!
Hans Pijnaker
(wordt vervolgd)

Scroll naar boven