Ziekten door klimaatverandering (2)

Nieuwe Allergieën

Onze huid staat voortdurend bloot aan aanraking door allerlei in de lucht zwevende stoffen, zegt epidemioloog Letty de Weger van LUMC in ‘Biowetenschappen en Maatschappij,3,2015’. Als je daar gevoelig voor bent, kun je last krijgen van huiduitslag, geïrriteerde luchtwegen en brandende, tranende en jeukende ogen. Dit soort allergische reacties neemt de laatste jaren drastisch toe. Een derde van de Nederlandse bevolking heeft tegenwoordig last van neusallergie, zoals hooikoorts. Ook astmatische klachten nemen toe. Luchtverontreiniging en pollen zijn hier de hoofdschuldigen.

De hiervoor verantwoordelijke pollen ofwel stuifmeel zijn afkomstig, legt de Leidse epidemioloog uit, van bloeiende planten en zweven van januari tot  november in de lucht. Na de Kerst kunnen de eerste pollenkorrels van de hazelaar en de els al in de lucht zitten. Het hoogtepunt ligt in februari/maart. In april/mei krijgen we de berkenpollen. Daarna komen de diverse grassoortpollen de lucht volproppen, waardoor onze neuzen verstopt raken en we volop gaan niezen en hoesten. ’s-Zomers komen daar nog de pollen van weegbree en zuring bij. In augustus overvallen ons de pollen van bijvoet en in september/oktober krijgen we nog de pollen van het onkruid ambrosia.

Een grote minderheid van de bevolking heeft hier heel veel last van. Door de invloed van de klimaatverandering nemen de duur en de hevigheid van deze pollenaanvallen flink toe. Stijging van de gemiddelde temperatuur, neerslag en hoeveelheid zonnestraling zijn hier de hoofdverantwoordelijken.

Ook nieuwe boomsoorten, zoals olijfbomen en platanen zullen ons meer pollen aanbieden. En omdat ook de herfst warmer zal gaan worden, wordt het in dat jaargetijde dus ook weer een groter pollenfeest.

Hans Pijnaker

(wordt vervolgd)

Scroll naar boven