Lentebode

Halverwege de lente liep ik met hond Sjors van mijn dochter door de tuin van Catharinenberg in Oisterwijk. Door het op de juiste tijd maaien en afvoeren, is deze tuin een bloemen- en soortenrijk grasland geworden. Biodiversiteit viert hier hoogtij!

Plotseling viel mijn oog op een wel zeer bijzondere plant aldaar: de Kievitsbloem! Sinds 2012 staat deze plant op de Rode lijst, en is hij wettelijk beschermd. Het duurt maar liefst 8 jaar voordat zaailingen van deze plant tot bloei komen.

De bloemen van de Kievitsbloem in de tuin van Catharinenberg waren dieppaars met witte vlekjes, en sommige helemaal wit, zoals op bijgaande foto is te zien.

De Kievitsbloem dankt zijn naam aan de witte stippeltjes op de bloembladen, die doen denken aan die andere lentebode: het kievitsei! Het is zeker niet de bedoeling om Kievitsbloemen te plukken of het grasland  te maaien, voordat de plant zaad heeft kunnen zetten. De plant wordt hierdoor weer teruggezet naar het jeugdstadium, en moet dan weer van voren af aan beginnen. Oftewel een jaar of acht voor niets gewerkt!

Sjors was niet betrokken, maar ik des te meer!

 

Wim Schoenmakers

Mei 2021

 

 

2 gedachten over “Lentebode”

  1. In het Lindepark stonden ze ook, al een paar jaar! Zomaar langs het pad. Ik heb er prachtige foto’s van kijk maar op mijn instagram Vivianne.mol

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven